Cikkszám: 0228
Tejoltó 1000ml kiszerelésben.
Használat: 1 ml tejoltó 2 liter "tejes" tejhez elegendő. Kisüzemi módon teljes tejből, 1 kg sajt készítéséhez (beltartalomtól függően) szükséges:- 10 l tej (szarvasmarha, juh, kecske - teljes tejből),- 5 ml tejoltó,- 1 púpozott késhegynyi sajtkultúra (1 tasak kb 5 alkalomra elegendő),- 1 l sós víz
Elkészítés: A tejet melegítsük fel 37-38 °C-ra, amikor elértük ezt a hőmérsékletet, tegyük bele az 5 ml tejoltót, és keverés nélkül hagyjuk ezen a hőmérsékleten 40 percig, 40 perc után langyos aludttejet kapunk.
3. Az aludttejbe keverjük bele a sajtkultúrát és melegítsük fel 38-39 C fokra. 30 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten. Ez idő alatt folyamatosan kevergetni, törni kell, mert a savó az edény tetejére, az alvadék pedig az edény aljára kerül.
4. A 30 perc letelte után szűrőkendőn át szűrjük le és tegyük a prés alá.
5. Amikor már nem csöpög a savó, vegyük ki a kendőből és sós vízben -úgy, hogy ellepje- áztassuk 1 napig.
6. Csöpögtessük le és már szeletelhetjük és ill. elkezdhetjük a sajt érlelését. Érlelés nélkül félkemény Mozarella jellegű sajtot kapunk.
Legyen Ön az első hozzászóló!